Etsiz çiğ köfte / Vegatarische, pittige bulgur balletjes

Gepubliceerd op 9 april 2020 om 00:00

Etsiz çiğ köfte staat sowieso in mijn top drie als het gaat om Turks eten. Het is wat pittig, maar door het bijvoorbeeld in een slablad met granaatappelsaus te eten komt de smaak helemaal tot zijn recht. Ik deel graag het recept, want dit moet je eens geprobeerd hebben!

Dit recept is voor ongeveer 4 - 6 personen.

 

Ingredienten:

2,5 glas (esmer) bulgur (ik gebruik hier een normaal formaat theeglas voor)
1 pak tomatenblokjes (400 gr) of 4-5 geraspte tomaten

1 ui, geraspt

2 tenen knoflook, uitgeperst

2 eetlepels tomatenpuree (domates salçası)

2 eetlepels peperpuree (biber salcaşi)

Sap van een halve citroen

Half bosje peterselie heel fijn gesneden of eventueel gedroogde peterselie

1/2 Turks theeglas (75 ml) granaatappelsaus (nar ekşisi)

1/2 Turks theeglas (75 ml) zonnebloemolie of olijfolie

Een half zakje çiğ köfte kruiden (te koop bij Turkse supermarkten)

1,5 theelepel zout

2 theelepels Isot (te koop bıj de Turkse supermarkten)

Voor extra pittigheid zou je eventueel nog wat pulbiber toe kunnen voegen.

 

Benodigdheden:

Keukenmachine, dit kan bijvoorbeeld een kitchenaid zijn, maar ook een simpele handmixer en een diepe kom.

Heb je dit niet, dan kan het eventueel ook met de hand. Dan ben je zo'n 30740 minuten aan het kneden.

 

Gooi alle ingrediënten samen in een diepe kom (als je een handmixer gebruikt) of in de keukenmachine. Mix het geheel net zo lang tot de bulgur zacht(er) van structuur wordt. Proef af en toe even of de smaak en de structuur goed is. Wellicht is het naar jouw smaak te mild en kun je nog wat pulbiber toevoegen. Na ongeveer 15 minuten mixen is het klaar. Het geheel moet nog wat ''nattig'' aanvoelen, zeker niet droog. Het moet op dit punt nog makkelijk kneedbaar zijn.

 

Pak wat van de çiğ köfte en maak met je hand maak je ovaalvormige ''balletjes''. Kneed het tussen je handpalm en je vingers tot de gewenste vorm en knijp er met je vingertoppen in, zodat deze zichtbaar zijn en er kuiltjes ontstaan.

 

Serveer het op een schaal en dien het op met wat extra granaatappelsaus, slabladeren en wat partjes citroen. Drink er vooral een glas Ayran bij om af en toe je mond te kunnen ''blussen''.

 

Tip: smeer wat van de çiğ köfte uit op een wrap, voeg wat rauwkost zoals bijvoorbeeld geraspte wortel, sla en rode kool toe en sprenkel er wat citroensap over.

 

Eet smakelijk en ik ben erg benieuwd naar je reactie!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.