Simit / Bagel

Gepubliceerd op 19 april 2020 om 22:00

Ik denk dat iedereen die wel eens in Turkije is geweest, de simit qua uiterlijk in ieder geval wel kent. Een gevlochten ronde bagel met sesamzaadjes, ze worden vaak geserveerd bij het ontbijt of als tussendoortje. Ik vind ze heerlijk met een la vache qui rit kaasje en een glaasje çay erbij! 

Dit recept is voldoende voor 10 knapperige simit.

Ingrediënten:

1 glas lauw water
1 glas lauwe melk

3/4 glas zonnebloemolie

1 pakket (7 gr) droge gist of 1 blokje verse gist

1 el suiker

1 tl zout

Ongeveer 6 glazen bloem

Sesamzaadjes
Half glas water 
Half glas Pekmez (druivenstroop, te koop bij de o.a AH en de Turkse supermarkten)

 

Benodigdheden:

Diepe kom of schaal

Eventueel een keukenmachine

2 diepe borden waarvan 1 voor de sesamzaadjes en 1 voor het pekmez en het water

 

Aan de slag:

1. Eerst gaan we de gist activeren door 1 zakje of blokje gist aan het lauwe water toe te voegen samen met een schep suiker. Laat dit een aantal minuten staan, totdat het een beetje schuimt.

2. Doe alvast 5 glazen bloem in een diepe kom, voeg hier het gist mengsel aan toe en kneed het alvast even goed door. Voeg nu de lauwe melk, 3/4 glas olie en het zout toe en kneed het tot een mooi, zacht deeg. Mocht het geheel te plakkerig zijn, kun je nog wat bloem toevoegen. Begin met een half glas, ik heb in totaal 6 glazen gebruikt. Ieder bloem is toch net weer even anders, toevoegen kan altijd dus begin met minder. 

 

3. Zodra je zacht deeg hebt bestrijk je, je hand met het overige olie en kneed je de massa voor een laatste keer door. Maak er nu een deegbal van en bedek de kom met een schone theedoek. Laat dit nu voor in elk geval 45 minuten rijzen. Ik laat het vaak de hele nacht rijzen, zodat ik er 's ochtends niet veel meer aan hoef te doen.

 

4. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden en leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Doe de sesamzaadjes alvast in een diep bord. Meng het water en het pekmez met elkaar en doe dit ook in een diep bord.

 

5. Bestrooi de werkplek met wat bloem en maak van het deeg 20 bolletjes van ongeveer gelijke grote.

 

6. Pak 2 deeg bolletjes, haal deze licht door het bloem en rol deze met je handen beide uit tot twee gelijke strengen. Pak beide slieren in 1 hand en knijp de bovenkant van de strengen samen, zodat deze goed aan elkaar vast zitten. Vlecht ze strengen vervolgens in elkaar (om de beurt om elkaar heen). Knijp de uiteindes vervolgens goed samen zodat het gevlochten deeg een mooie ringvorm krijgt.

 

7. Haal de gevlochten ring direct door de pekmez en vervolgens door de sesamzaadjes. De simit moet goed bezaaid zijn met de sesamzaadjes. Leg de simit nu op de bakplaat en herhaal dit met de overige bolletjes.

 

8. Bak de simit voor ongeveer 15 - 20 minuten af op 200 graden, totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn.

 

Eet smakelijk!

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.