Kısır

Gepubliceerd op 23 april 2020 om 00:21

Kısır, zeer geliefd in de Turkse keuken. Niet zo gek ook, want het is echt enorm lekker en ook nog eens makkelijk te maken. Kısır kan op verschillende manieren bereid worden, iedereen geeft er wel zijn/haar eigen twist aan. Dit maakt het ook elke keer weer een feestje om het te eten, want de ene kısır is letterlijk de andere kısır niet...

Dit recept is voor 4-6 personen.

 

Ingrediënten:

2 glazen kısırlık bulgur (fijne bulgur)

1 glas warm water

1 el tomatenpuree

1 el peperpuree

5-8 Cherry tomaten

2 bosuitjes

Tot een half bosje peterselie (naar wens en smaak)

8 bladeren sla

1/2 komkommer

1 kleine groene peper

2-3 augurken

Sap van een halve citroen

2 el granaatappelsiroop

2 el olijfolie

1 tl peper

1,5 tl zout

Benodigdheden:

Diepe kom

Serveerschaal

 

Aan de slag:

1. Doe de kısırlık bulgur in een diepe kom en voeg hieraan de tomatenpuree en de peperpuree toe. Mix het geheel goed door elkaar.

2. Voeg nu het warme water toe, dek de kom af met folie en laat dit voor 5 minuten rusten. Snij ondertussen alle groentes, peterselie en slabladeren in kleine stukken.

 

3. Zodra de bulgur (na 5 minuten) al het water heeft opgenomen voeg je de gesneden slabladeren, gesneden bosuitjes en de gesneden peterselie toe. Mix dit goed door elkaar, dit gaat het makkelijkst met je handen.

 

4. Voeg nu de gesneden tomaten, augurken, peper en de komkommer toe. Mix dit vervolgens weer goed door elkaar.

 

5. Als laatst voeg je de olijfolie, granaatappelsiroop, het sap van een halve citroen en de peper en zout toe. Mix het goed en proef vervolgens of de kısır naar wens op smaak is. 

 

6. Wanneer alles goed gemixt is, is de kısır klaar en kun je het opdienen op een serveerschaal. Je kunt het direct opeten, maar je kunt het ook prima in de koelkast zetten en het koud opeten.

 

- De kısır hoort niet 'droog' te zijn, als dit wel het geval is kun je nog een klein beetje warm water toevoegen.

- Je kunt er ook voor kiezen om de tomatenpuree en de peperpuree met een gesneden uitje en een teentje knoflook aan te bakken in wat olie en dit aan de bulgur toe te voegen bij stap 3. Dan kun je het toevoegen van de tomatenpuree en de peperpuree in stap 1 weglaten.

- Naar wens kun je ingrediënten toevoegen of weglaten, zo kun je bijvoorbeeld verse munt of komijnpoeder toevoegen.

Eet smakelijk!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.